فهرست مطالب

نشریه پژوهش های بذر ایران
پیاپی 1 (بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الیاس سلطانی، افشین سلطانی، سرالله گالشی، فرشید قادری فر، ابراهیم زینلی صفحات 1-10
    هدف از این تحقیق بررسی اثر عمق دفن شدن بر سبزشدن گیاهچه کلزای خودرو و خردل وحشی و کمی سازی آن بود. به این منظور، بذرهای این دو گونه در 12 عمق مختلف 1، 2، 3، 4، 5، 6، 8، 10، 12، 15، 20 و 30 سانتی متر و با 4 تکرار در خاک دفن شدند و سبزشدن گیاهچه ها به صورت روزانه ثبت شد. نتایج نشان داد که در عمق دفن شدن 1 تا 9/2 سانتی متر، درصد سبزشدن کلزا حدود 98 درصد شد و از آن پس با افزایش عمق دفن شدن طبق مدل و با شیب 4/0- درصد کاهش یافت و در عمق دفن شدن 10 سانتی متر به صفر رسید. واکنش درصد سبزشدن گیاهچه خردل وحشی به عمق دفن شدن با یک رابطه نمایی توصیف شد. طبق این مدل درصد سبزشدن گیاهچه خردل وحشی از حدود 66 درصد در عمق دفن شدن 1 سانتی متر به صورت نمایی به صفر درصد در عمق دفن شدن 8 سانتی متر کاهش یافت. افزایش عمق دفن شدن نیز موجب کاهش سرعت سبزشدن این دو گونه شد که به خوبی کمی سازی شدند. بذرهایی از این دو علف هرز که در عمق بیشتر از 10 سانتی متر برای کلزا و بیشتر از 8 سانتی متر برای خردل وحشی دفن شوند، بانک بذر خاک را توسعه خواهند داد و قادر به سبزشدن نیستند. در این تحقیق کمی سازی سبزشدن این دو گونه به خوبی صورت گرفت که از این نتایج می توان در مدیریت علف های هرز به صورت اکولوژیک و مدل های پیش بینی سبزشدن علف های هرز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بانک بذر، عمق دفن شدن، خردل وحشی، کلزای خودرو
  • لیلا یاری، شهلا هاشمی، فرشید حسنی صفحات 11-19
    کشت آفتاب گردان (Helianthus annuus L.) در سال های اخیر به طور معنی داری درحال افزایش است و این امر به طور عمده به کیفیت روغن آن بر می گردد، که برای مصرف انسانی و اهداف صنعتی مفید است. در این تحقیق به منظور بررسی اثر دماهای مختلف انبارداری بذر بر کیفیت بذر دو رقم آفتاب گردان (یوروفلور و رکورد) بذرها در معرض سه دمای انبارداری (5 و 20 درجه سانتی گراد و دمای متناوب 30/20 درجه سانتی گراد) برای چهار ماه قرار گرفت. واحدهای آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار مرتب شد. نتایج نشان داد که بذرهای انبار شده در دمای 20 درجه سانتی گراد، از بنیه بیشتری برخور دار بودند. اما انبارداری در دمای 5 درجه سانتی گراد دارای اثر منفی بر بنیه بذر از طریق افزایش نشت الکترولیت ها از بذر و متوسط زمان جوانه زنی بود. انبار داری در دمای متناوب 30-20 درجه سانتی گراد نیز باعث بهبود در رشد گیاهچه حاصل از بذرهای انبار شده در این دما در مقایسه با دو دمای دیگر گردید. نتایج نشان داد که رقم یوروفلور در مقایسه با رقم رکورد، بنیه خود را در طی دوره انبار داری بیشتر حفظ نمود و از درصد جوانه زنی بالاتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: آفتاب گردان، انبارداری، دمای انبار، رقم، هدایت الکتریکی، متوسط زمان جوانه زنی
  • اسد معصومی اصل، رضا امیری فهلیانی، حمیدرضا بلوچی صفحات 20-32
    تنش شوری یکی از گسترده ترین تنش های محیطی بوده و عامل محدود کننده رشد و نمو گیاهان زراعی است. یکی از محدودیت های اصلی تولید برنج، تنش شوری است. در همین راستا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سطوح شوری پائین (5/7، 15، 5/22 میلی مولار) و بالا (75، 150، 225 و 300 میلی مولار) به همراه شاهد به عنوان فاکتور اول و نه رقم برنج (دولار، حسن سرایی، موسی طارم، کامفیروز، لنجان عسکری، غریب، دم سیاه ممسنی، 304، چمپای محلی یاسوج) به عنوان فاکتور دوم با سه تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشگاه یاسوج در سال 1390 انجام شد. نتایج نشان دادند که در سطوح شوری بالا (بیش از 75 میلی مولار) رقم حسن سرایی با حداکثر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و طول ساقه چه نسبت به شوری های اعمال شده متحمل است و رقم دم سیاه ممسنی با حداقل صفات مزبور کمترین تحمل را داراست؛ ولی در سطوح شوری پایین (کمتر از 5/22 میلی مولار) با این که ارقام حسن سرایی به همراه لنجان و موسی طارم بیشترین درصد جوانه زنی را دارند؛ ولی حداکثر سرعت جوانه زنی به رقم موسی طارم و حداکثر طول ساقه چه به رقم غریب تعلق دارد. بنابراین، از نظر درصد جوانه زنی، رقم حسن سرایی برتر است؛ ولی از نظر حداکثر درصد و سرعت جوانه زنی، رقم موسی طارم برتر بود. پس در تنش شوری بالا نباید فقط به درصد جوانه زنی متکی بود، بلکه باید به سرعت جوانه زنی نیز توجه داشت ولی در تنش شوری پایین به علت عدم تمایز ارقام با درصد جوانه زنی باید صفات سرعت جوانه زنی و وزن خشک ساقه چه بیشتر مورد توجه باشند.
    کلیدواژگان: برنج، شوری، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی
  • اعظم رومانی، سید محمدرضا احتشامی صفحات 33-45
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر صفات جوانه زنی و رشد اولیه بذر شنبلیله، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان انجام شد. تیمارهای مورد استفاده شامل: سطوح مختلف تنش شوری (0، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1-، 2/1-، 4/1-، 6/1- و 8/1- مگاپاسکال) ناشی از کلرید سدیم بودند. نتایج به دست آمده نشان داد که با افزایش سطوح شوری درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، انرژی جوانه زنی، شاخص میزان جوانه زنی، درصد آب بافت گیاهچه، طول گیاهچه، وزن تر و خشک گیاهچه و شاخص بنیه بذر به طور معنی داری کاهش یافت. اگر چه سطوح شوری (2/0- و 4/0- مگاپاسکال) از طریق تحریک رشد اولیه، میزان وزن خشک و تر گیاهچه را نسبت به شاهد افزایش دادند. به علاوه کاهش میزان جوانه زنی، روندی افزایشی را نسبت به تیمار شاهد داشت. بررسی نتایج ضرایب همبستگی بین صفات مورد مطالعه نشان داد که بین درصد جوانه زنی با دیگر مولفه های جوانه زنی به جز میزان کاهش جوانه زنی همبستگی مثبت و معنی داری برقرار بود. به طورکلی نتایج آزمایش نشان داد که بذر شنبلیله در زمان جوانه زنی، میزان شوری تا 2/1- مگاپاسکال (9/38 دسی زیمنس بر متر) را می تواند تحمل کند.
    کلیدواژگان: بنیه بذر، تنش شوری، درصد جوانه زنی، شنبلیله
  • حمدالله اسکندری، اشرف عالی زاده امرایی صفحات 46-55
    اثر پیش تیمار بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه ارزن در شرایط تنش خشکی و شوری در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. عامل اول پرایمینگ بذر (شاهد، پیش تیمار آب و پرایمینگ با نیترات پتاسیم)، عامل دوم تنش خشکی و شوری (اعمال شده با پلی اتیلن گلیکول 6000 و کلرید سدیم) و عامل سوم سطوح پتانسیل اسمزی (صفر، 3/0-، 6/0-، 9/0- و 2/1- مگاپاسکل) بود. نتایج نشان داد که جوانه زنی بذر ارزن تحت تاثیر کاهش پتانسیل اسمزی قرار گرفت. به طوری که با کاهش پتانسیل اسمزی، عملکرد جوانه زنی نیز کاهش یافت. پاسخ جوانه زنی بذر ارزن در شرایط تنش خشکی و شوری متفاوت بود. به طوری که بذور در تمامی غلظت های کلرید سدیم جوانه زدند؛ اما در شرایط تنش خشکی، جوانه زنی بذور پیش تیمار نشده و پرایمینگ شده با نیترات پتاسیم، از پتانسیل اسمزی 6/0- مگاپاسکال و کمتر، متوقف شد. به عبارت دیگر، اثر تنش خشکی بر کاهش جوانه زنی بیشتر از تنش شوری بود. با این حال، هر دو روش پرایمینگ (آب و نیترات پتاسیم) عملکرد جوانه زنی بذر ارزن را در شرایط تنش خشکی و شوری بهبود بخشیدند که در این مورد اثر پیش تیمار آبی بیشتر از پیش تیمار با نیترات پتاسیم بود.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، تنش، رشد گیاهچه، جوانه زنی
  • ابراهیم خلیل وند بهروزیار، مهرداد یارنیا صفحات 56-66
    به منظور بررسی بنیه ی بذور هیبرید 704 ذرت پس از محلول پاشی گیاه مادری با متانول و برخی از عناصر ریز مغذی و پرمصرف آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز طی سال زراعی 1390-1389 به اجرا در آمد. فاکتورهای آزمایشی عبارت بودند از محلول پاشی در چهار مرحله رشدی مختلف شامل: 10-8 برگی، ظهور گل تاجی تا رشته های ابریشمی، پر شدن دانه و هر سه مرحله و هفت نوع ترکیب محلول پاشی شامل: محلولپاشی با سولفات روی، اسید بوریک، سولفات منگنز، سولفات منیزیم، اوره، متانول، مخلوط تما می این ترکیبات و تیمار عدم مصرف. نتایج نشان داد که اثر نوع ترکیب محلولپاشی در مراحل مختلف رشدی بر درصد جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه، سرعت جوانه زنی، شاخص قدرت گیاهچه، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک گیاهچه معنی دار بود. بر اساس نتایج، محلولپاشی با اوره، سولفات منیزیم، سولفات روی، سولفات منگنز و اسید بوریک در مرحلهی پر شدن دانه ها و اوره، سولفات منیزیم و سولفات منگنز در مرحله ی ظهور گل تاجی و محلولپاشی در همهی مراحل رشدی با اوره، سولفات منیزیم و اسید بوریک به ترتیب با میانگین 100 درصد و 29/14 درصد بیشترین درصد جوانهزنی و متوسط جوانه زنی روزانه را داشتند. همچنین محلولپاشی با سولفات منیزیم در مراحل پرشدن دانه و همهی مراحل و اسید بوریک در مرحله ی پرشدن دانه با میانگین 33/12 بیشترین سرعت جوانهزنی را داشتند. بر اساس نتایج محلولپاشی در مرحلهی پر شدن دانه ها با سولفات منیزیم از بیشترین شاخص قدرت گیاهچه، طول ریشه چه، ساقه چه و وزن خشک گیاهچه برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: بنیه ی بذر، جوانه زنی، مراحل رشد
  • غلامرضا شریفی سیرچی صفحات 67-75
    به منظور گسترش فصل کشت و افزایش توانایی رشد در مناطق نیمه گرمسیر، اثر مواد مختلف پرایمینگ همچون پلی اتیلن گلایکول، آب مقطر، اسید سالیسیلیک، کلرید سدیم و ویتامین B1 بهمراه حذف شیمیایی پریکارپ با اسید سولفوریک بر خصوصیات رشدی اسفناج تحت تنش درجه حرارت بالا (25، 30 و°C35) بررسی گردید. نتایج نشان دادند که پیش تیمار ویتامین B1 و پلی اتیلن گلایکول بعد از حذف شیمیایی پریکارپ با اسید سولفوریک 9 مولار سبب افزایش درصد جوانه زنی تحت تنش درجه حرارت بالا 25 و °C30 گردید. همچنین به منظور بررسی اثر مواد مختلف پرایمینگ بر بذور اسفناج در دمای مطلوب زمستان آزمایش هایی در گلخانه و مزرعه واقع در شهرستان میناب اجرا گردیدند. نتایج حاصل از کشت گلخانه ای نشان داد که بذور پرایم شده با آب، ویتامین B1 و پلی اتیلن گلایکول بیشترین مقدار سبز شدن را در شرایط گلخانه با درجه حرارت °C19 داشتند. همچنین بذور تیمار شده با این تیمارها طول ساقه و ریشه بیشتری نسبت به سایرین داشتند. نتایج حاصل از کشت مزرعه ای نیز نشان داد که گیاهان حاصل از بذور تیمار شده با ویتامین B1، کلرید سدیم و آب بیشترین مقدار عملکرد برگ را بخود اختصاص دادند. لذا پیشنهاد می گردد برای تایید نتایج آزمایشگاه، آزمایش های مزرعه ای با شرایط کشت با تاخیر (دمای بالا) با استفاده از پیش تیمار های ویتامین B1 و پلی اتیلن گلایکول صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: ویتامین B1، اسید سولفوریک، پریکارپ، جوانه زنی
|
  • Elias Soltani, Afshin Soltani, Serollah Galesh, Farshid Ghaderi-Far, Ebrahim Zeinali Pages 1-10
    The aim of this study was to investigate and to quantify the effect of burial depth on seedling emergence of volunteer canola and wild mustard. Seeds were buried in 12 different depths (1، 2، 3، 4، 5، 6، 8، 10، 12، 15، 20، 30 cm) in 4 replications and seedling emergence was measured daily. Results indicated that emergence percentage of volunteer canola was around 98 % from 1 to 2. 9 cm of burial depth and deeper depths decreased emergence percentage with a slope of -0. 4 and reached to zero in burial depth of 10 cm. Seedling emergence percentage of wild mustard was described using an exponential model on the response to burial depth. According to the model، wild mustard seedling emergence decreased from 66 % in 1 cm depth to 0 % in 8 cm depth. Increasing burial depth leads to reduction of seedling emergence rate that it well quantified for both species. Seeds of these two species that buried in deeper soil layers from 10 cm for volunteer canola and 8 cm for wild mustard can expand soil seed bank and will not emerge. The results of this study may provide useful information in ecological weed management and prediction seedling emergence of weeds.
    Keywords: Seed bank, Burial depth, Wild mustard, Volunteer canola
  • Leila Yari, Shahla Hashemi, Farshid Hasani Pages 11-19
    The cultivation of sunflower (Helianthus annuus L.) has significantly increased in recent years، mainly due to quality of its oil، which is useful for the human consumption and industrial purposes. In order to investigate the effect of different seed storage temperatures on seed quality of two sunflower cultivars (Euorfluor and Rcord)، seeds were exposed to three storage temperatures (5، 20 and 20-30C°) for four month. Experimental units were arranged factorial manner in a completely randomized design with four replications. The effect of storage under 20C° was more effective in maintaining vigor of sunflower seeds. The effect of storage at 5C° culminated in damage of vigor of sunflower seeds by increasing electrical conductivity (EC) and mean germination time. The effect of storage at 20-30C° (alternative temperature) brought about seedling growth with in comparing with other treatments. This study indicated that best results for germination and vigor of sunflower seeds found for seed of Euorflour cultivar in comparison with to Record cultivar under seeds storage temperature.
    Keywords: Storage, Electrical conductivity, Germination, Helianthus annuus, Seed vigor
  • Asad Masoumi Asl, Rreza Amiri Fahliani, Hamidreza Balouchi Pages 20-32
    Salinity is one of the most extensive environment stresses and is a limiting factor for the growth and development of crops، such as rice. Then، an experiment based upon completely randomized design with four low levels (0، 7. 5، 15، 22. 5) and four high of salinity (75، 150، 225 and 300 mM) with control as the first factor and nine cultivars of rice (dollars، Hasan Saraii، Mousa Tarom، Kamfiruz، Lenjan Askari، Gharib، Domsiah Mamassani، 304، Champa Yasouj) as the second factor with three replications was conducted in 2012 in the Yasouj University. Results showed that Hasan Saraii had salinity tolerance with the most germination percentage، germination rate and shoot length at high salinity levels (more than 75 mM)، and Domsiah Mamassani with the minimum of that traits had not any salinity tolerance. But in the low salinity (less than 22. 5 mM)، Hasan Saraii، Lenjan and Mousa Tarom had the highest percentage of germination. The maximum germination rate was due to Mousa Tarom and the maximum shoot length observed in Gharib variety. So it seems، if we would only consider the germination percentage، Hasan Saraii is the best variety and if the maximum germination percentage and rate are considered، the variety that would be considered is Mousa Tarom. Therefore، high salinity we should not just rely on the germination; but the germination rate should also be noted and in lower salinity due to different cultivars germination percentage، germination rate and dry weight of root should be paid much more attention.
    Keywords: Rice, Salinity, Germination Percentage, Germination Rate, Seed Vigor
  • Azam Roumani, Seyed Mohammadreza Ehteshami Pages 33-45
    In order to study the effect of different levels of salinity stress on germination indices and early growth of Trigonella foenum L.، an experiment was conducted in agronomy laboratory of Faculty of Agricultural at University of Guilan in 2012. The experiment was arranged base on randomized completely design with four replications. The used treatments were different levels of salinity stress due to NaCl (0، -0. 2، -0. 4، -0. 6، -0. 8، -1، -1. 2، -1. 4، -1. 6 and -1. 8 MPa). Results showed، by increasing of salinity levels، decreased germination percentage، germination speed، germination energy، germination rate index، water percentage of seedling tissue، seedling length، dry and fresh weight of seedling and vigour index significantly. However، the levels of salinity (-0. 2 and -0. 4 MPa) increased dry and fresh weight of seedling in comparing with control by growth stimulation. Moreover، germination rate reduction had increased trend in comparing with control. Results indicated that there was positive significant correlation between percent of germination and other germination indices except germination rate. Generally، the results showed fenugreek seed can tolerate salinity amount until -1. 2 MPa (38. 9 ds/m) in germination time.
    Keywords: Fenugreek, Germination, Salinity stress, Vigor
  • Hamdollah Eskandari, Ashraf Alizadeh-Amraie Pages 46-55
    Laboratory experiment was conducted to evaluate the effect of seed priming under salt and drought conditions on seed germination and early seedling development of millet. A factorial experiment (3×2×5) based on completely randomized design with three replications was employed. The first factor was effect of seed priming (control، hydro priming and KNO3)، the second factor was the effect of salt and drought stresses including NaCl and PEG 6000 and the third factor was the effect of osmotic potential level (-0. 3، -0. 6، -0. 9 and -1. 2 MPa). Results showed that germination performance was negatively affected by decreasing osmotic potential. There was a variable germination with different stress condition، in which seeds were able to germinate at all concentration of NaCl but no significant germination was occurred at -0. 6 MPa of PEG for no primed and KNO3. However، both seed priming treatments (Hydropriming and KNO3)، improved seed germination performance with clear effectiveness of Hydropriming in improving germination properties under salt and drought conditions. It was concluded that germination inhibition resulted from osmotic effect rather than salt toxicity.
    Keywords: Germination, Priming, Seedling growth, Stress
  • Ebrahim Khalilvand Behrouzyar, Mehrdad Yarnia Pages 56-66
    In order to investigate the seed vigor of corn hybrid 704 after maternal plant foliar application with methanol and some micro-macronutrients an experiment was conducted in factorial form based on RCBD with three replications during growing seasons of 2010-2011. Treatments were four growth stages (the 8-10 leaves، the tasseling، the seed-filling، all the stages)، seven levels of foliar application (Methanol، Zn، B، Mg، N، Mn، a mixture of all combinations) and control. The analysis of the data showed a significant effect of the combination type of foliar application in different stages on the germination percent، mean daily germination، germination speed، seedling vigor index، radical length، plumule length and seedling dry weight. The detailed results of the study showed that foliar application with N، Mg، Zn، Mn and B in grain-filling stage، foliar application with N، Mg and Mn in tasseling and foliar application with N، Mg and B in all stages had the highest germination percent (100%) and mean daily germination (14. 29%). Also، Mg-foliar application in grain-filling and all stages، B-foliar application in grain-filling stage had the highest germination seed (12. 33). In addition، Mg-foliar application in grain-filling stage had the vigor index، radical length، plumule length and seedling dry weight.
    Keywords: Germination, Growth stage, Vigor
  • Gholam Reza Sharifi-Sirchi Pages 67-75
    In order to extension of cultivation season and increase in growth ability in tropical regions، effect of priming media، SA، NaCl، PEG، water and vitamin B1 with chemical elimination of pericarp by sulphuric acid، evaluated on growth characters of spinach under high temperature stress (25، 30، 35 °C). Results showed that PEG and vitamin B1 pretreatment after scarification with sulphuric acid 9M، increased germination percentage under 25 and 30°C. Also، for the propose of considering effect of different priming media on spinach see at optimum temperature of winter، seeds were sown in greenhouse and farm in Minab city. Results of greenhouse cultivation showed that hydro-primed seed and seed which primed with vitamin B1 and PEG had highest emergence. In the field، primed plant treated with vitamin B1، NaCl and distilled water had highest yield. Therefore، this study suggests proofing laboratory results; some experiments should be performed in farm filed with hotter temperatures by using vitamin B1 and PEG pretreatments.
    Keywords: Vitamin B1, Sulphuric acid, Pericarp, Germination